En gennemgang af mænds mode fra 1900 til nu

5515793431_9d84113418Mode er et udtryk for et ofte tidsbegrænset fænomen, der optræder som en del af de nyeste trends indenfor beklædning. Moden for mænd har ændret sig en del gennem tiden, og så alligevel er der flere gennemgående elementer, og trends der er kommet tilbage efter at have været gemt og glemt i lange perioder.

I starten af 1900-tallet bar moden for mænd præg af jakkesæt med tilhørende vest, gerne i samme mønster og materiale som jakkesættet. Jakken var gerne lang og gik et godt stykke ned ad låret. Bukserne var ankel-lange, med et lille oprul nederst. Skoene måtte gerne være let spidsede, og enhver mand med respekt for sig selv, bar hat og stok, når han bevægede sig rundt udendørs. Desuden var det meget populært med et bredt overskæg, med et lille krøl på enderne. Sidenhen blev de formelle jakkesæt mindre formelle, og der blev fokuseret mere på komfort og et smart look. I 1920’erne begyndte mændene at bære korte jakkesæt jakker, og de tidligere lange jakker, blev udelukkende brugt ved formelle lejligheder. Sammen med de korte jakker, kom der også mere fokus på bælter, der nu pludselig mere tydelige. Noget af moden blev også inspireret af krigen og dens uniformer, og således blev det moderne med mere smalle revers, da jakkerne blev knappet højere op. På samme måde blev bukserne smallere og også lidt kortere, så man ofte kunne skimte strømperne under. 1930’erne bød på ekstravagance i tøjet, og stilarterne blev mere overdrevne og detaljer fremhævet. Der kom ekstra stof i skuldrene. I 1940’erne blev moden atter et resultat af krig, og denne gang gjorde manglen på stof og materialer det nødvendigt og dermed moderne at bære enkle jakkesæt, der nærmest stod i modsætning til det forrige årtis jakkesæt med enorm detaljerigdom. Med 1950’erne fortsatte den enkle stil til jakkesættet, men der kom nu en ny trend ind forbeholdt mere casual events, og det var de såkaldte chinos, der var khakifarvede bukser i bomuldsstof, men mere bløde og behagelige i stoffet end jakkesæt bukserne. I 1960’erne kom skinny-fit looked tilbage, et look som blandt andre Beatles var med til at udbrede. En anden ting der også kom frem i 1960’erne var jeans. Jeans blev hurtigt mode hos især unge mennesker. Med 1970’erne kom en tid med masser af farver, blomster og langt hår. Jakkesættene måtte gerne have kant og spraglede farver, og så var kassebukser største mode, og vidden nederst i bukserne, sneg sig også ind på jakkesættenes bukser. Det var også en tid med store pompøse og brede slips. Som det er set før, havde modeverdenen brug for stilrenhed og ro efter en periode som denne, så i 1980’erne, begyndte jakkesættene igen at blive forenklede og mere lette. Det samme gjaldt slipsene, der blev smalle, især når de blev båret ved mere uformelle events. Denne tendens fortsatte i 1990erne, hvor jakkesæt moden blev nærmest kedelig, blottet for personlighed og særlige kendetegn. Jakkerne havde en tendens til at være lange og så var bukserne frygteligt posede og klodsede at se på, to ting der slet ikke gør det videre godt sammen.

14345611407_f797aab21bSå kom det nye årtusinde, og med 00’erne fulgte en helt ny metrosexuel periode, hvor mænd brugte og bruger meget mere tid på deres udseende, og hår, negle og pæn hud er næsten lige så vigtigt som mærket på det tøj man går i. Jakkesættet er langsomt ved at gå af mode, og man bruger det mest ved formelle lejligheder som brylluper, runde fødselsdage eller lignende. Dog bruges jakkesæt jakken gerne sammen med for eksempel mørke jeans og en polotrøje, noget der førhen ville have været ganske håbløst. Man er tilbage ved et velsiddende jakkesæt tangerende til slim-fit. Og så er det kommet på mode at bruge butterfly til jakkesættet, i stedet for slips. Benyttes et slips, er det et smalt et af slagsen, hvis man skal følge moden.